top of page

Bidden in Jezus' naam of innerlijke gemeenschap?

  • Foto van schrijver: Weest Voorbijgangers
    Weest Voorbijgangers
  • 7 apr
  • 7 minuten om te lezen

De mystieke betekenis van Jezus' leringen en het pad naar innerlijke gemeenschap


De Christusleer, in zijn mystieke en esoterische dimensie, biedt een dieper inzicht in de aard van het spirituele pad dat Jezus ons toonde. Te vaak wordt de boodschap van Jezus door conventionele religieuze tradities beperkt tot uiterlijke gebeden, rituelen en het geloof in een externe God. Maar wanneer we de leringen van Jezus in hun diepere, mystieke betekenis onderzoeken, ontdekken we dat het pad dat Hij voor ons uittekende veel meer is dan simpelweg bidden "in Zijn naam" of het volgen van externe voorschriften. Het is een uitnodiging om in gemeenschap te treden met het Al, om ons te verbinden met het hogere bewustzijn dat in ons allen aanwezig is. Dit is een pad van transformatie, van ontwaken, van het realiseren van wie wij werkelijk zijn in onze diepste essentie.


Jezus en de oproep tot innerlijke transformatie


De leer van Jezus is vol van symbolen die ons wijzen naar een hogere staat van bewustzijn, voorbij de beperkingen van het ego, onze identiteit en de materiƫle wereld. In de mystieke christelijke traditie wordt Jezus vaak gezien als het belichamen van het Christusbewustzijn, het hogere bewustzijn dat in ieder van ons kan ontwaken. Dit bewustzijn is niet iets dat buiten ons bestaat, maar iets dat binnenin ons ligt, verborgen onder de lagen van onze illusoire identiteit en ego. In Johannes 14:12-17 zegt Jezus dat wij zelfs tot groters in staat zijn wanneer wij gelijk Hem in gemeenschap met het Al in ons zijn.


Wanneer Jezus in Johannes 14:11 zegt: "Geloof mij dat ik in de Vader ben en de Vader in mij is", spreekt Hij niet van een externe, personificatie van God, maar van de innerlijke verbinding die Hij met het Al heeft, dat is, de universele bron van alles wat is. In de mystieke traditie is de VaderĀ een symbolische term voor het Al, het Alomvattende, het Onnoembare. Het verwijst naar de ultieme werkelijkheid, die niet kan worden begrepen met de beperkte intellectuele capaciteit van de menselijke geest, maar die we kunnen ervaren door een diepe innerlijke vereniging met de bron van ons eigen bewustzijn. Deze ā€˜Vader’ is geen externe God, maar het hoogste, onbegrensde bewustzijn waarin alles, inclusief onszelf, is opgenomen. Vader staat voor verwekker, simpel en kort samengevat; het onbegrensde dat zich in ons verwekt (bewustwording) en in en door ons leeft, voorbij het vergankelijke.


Bidden in de naam van Jezus: De mystieke interpretatie


In veel traditionele christelijke leringen wordt het idee gepromoot dat we in de naam van Jezus moeten bidden om kracht en wonderen, of simpelweg het externe, te ontvangen. Maar als we de teksten door een esoterische lens lezen, zien we dat de naam van Jezus meer verwijst naar de staat van bewustzijnĀ die Hij belichaamde dan naar een externe autoriteit. Jezus zelf wees altijd naar de innerlijke weg, de weg van diepe gemeenschap met het Al.


In Johannes 5:30 zegt Jezus: "Ik kan van mezelf niets doen. Zoals ik hoor, oordeel ik, en mijn oordeel is rechtvaardig, omdat ik niet zoek naar mijn wil, maar de wil van Hem die mij gezonden heeft."Ā Deze vers illustreert de diepe afhankelijkheid van Jezus van het hogere bewustzijn, van de "Vader" in Hem. Het is geen fysieke afhankelijkheid, maar een innerlijke verbinding, een erkenning van dat alles wat Jezus deed, voortkwam uit zijn directe vereniging met het Al. Jezus leert ons hier dat ware kracht komt door het overgeven van ons ego en het afstemmen op de hogere waarheid die in ons schuilt.


Het "bidden in de naam van Jezus" kan, vanuit deze mystieke interpretatie, worden begrepen als het in contact komen met het hogere bewustzijn dat Jezus belichaamde. Het gaat niet om magische formules of rituelen, maar om het afstemmen op de diepere realiteit van wie we werkelijk zijn – de Christus in ons. In die zin is "de naam van Jezus" niet slechts een uitdrukking die we herhalen om wonderen en/of verlangens teweeg te brengen, maar een uitnodiging om ons bewustzijn te openen voor de goddelijke aanwezigheid die in ons leeft.


De Vader als het Al: Het diepere begrip van God


De symboliek van de "Vader" in de Bijbel is essentieel om de esoterische betekenis van Jezus' leer te begrijpen. In traditionele christelijke opvattingen wordt God vaak voorgesteld als een mannelijke entiteit, die de wereld schept en regeert vanuit een externe positie. In de mystieke traditie is de "Vader" echter niet een externe God, maar het Al, de bron van alle creatie die geen scheiding kent. Dit Al is onpersoonlijk en transcendent, maar tegelijkertijd immanent in alles wat bestaat. Het is het goddelijke bewustzijn, het universele principe dat alles doorstroomt en in alles aanwezig is.


In de esoterische traditie wordt God vaak gezien als een androgyn wezen, dat zowel de mannelijke als vrouwelijke aspecten van het goddelijke omvat. Dit betekent niet dat God letterlijk mannelijk of vrouwelijk is, maar dat het goddelijke de volledige eenheid van tegenstellingen bevat. Deze androgyniteit van God is een centraal thema in de gnostische christelijke mystiek.


God is geen schepper van vlees en bloed, maar een transcendente en immanente energie die het fundament vormt van alles wat is.


Voorbeeld uit de oosterse filosofie: Het niet-dualistische beginsel


In veel oosterse filosofieĆ«n, zoals het taoĆÆsme, wordt een soortgelijk idee van het Al gepresenteerd. Het concept van de Tao (de Weg) in het taoĆÆsme is een vergelijkbare representatie van de universele energie die alles doordringt en in stand houdt. De Tao is niet iets buiten ons, maar is de innerlijke stroom die ons en alles om ons heen doordringt. Het idee van het Al is in deze traditie zowel immanent als transcendent – het is zowel de wortel van ons bestaan als de aanwezigheid die het universum doordringt.


De Christelijke mystiek gebruikt vergelijkbare symboliek wanneer ze spreekt over de "Vader" of het "Koninkrijk" van God. De gnostische traditie leert ons dat dit Koninkrijk niet buiten ons ligt, maar van binnen is. Dit werd duidelijk door Jezus zelf, die zei: "Het Koninkrijk van God is binnenin u" (Lucas 17:21). Het Koninkrijk is geen plaats die we na de dood bereiken, maar een staat van bewustzijn die we hier en nu kunnen realiseren.


Het pad naar binnen: Meditatie en zelfkennis


De oproep van Jezus om het Koninkrijk van God binnenin ons te zoeken, kan niet duidelijker zijn dan in de mystieke teksten van het Nieuwe Testament. Het is een uitnodiging om voorbij de uiterlijke wereld te kijken, voorbij de conditioneringen van ons ego, en de innerlijke weg naar verlichting te volgen. Dit betekent niet dat we de buitenwereld moeten verwerpen, maar dat we ons bewust moeten worden van de diepere realiteit die in ons is. Meditatie, contemplatie en innerlijke introspectie zijn de middelen waarmee we deze hogere staat van bewustzijn kunnen bereiken.


Voorbeeld uit de gnostiek: Het gnostische pad van zelfkennis


In de gnostische traditie wordt de reis naar het Koninkrijk van God vaak beschreven als een proces van zelfkennis. Het bekende Griekse orakel van Delphi zei: "Ken uzelf, en je zult het universum kennen."Ā Dit is het pad van innerlijke verlichting dat zowel in de gnostiek als in de christelijke mystiek centraal staat. Het is een pad van zelfontdekking, waarin we de illusies van onze beperkte, egoĆÆstische identiteit loslaten en de waarheid van wie we werkelijk zijn als kinderen van het Licht realiseren.


Dood en leven: De mystieke betekenis van transformatie


In Johannes 11:25-27 spreekt Jezus over de dood als een symbolische overgang naar een hogere staat van bewustzijn. Hij zegt: "Ik ben de opstanding en het leven. Wie in mij gelooft, zal leven, ook al is hij gestorven."Ā Deze uitspraak is diep mystiek en verwijst naar de dood van het ego, de oude, vergankelijke identiteit die we met onszelf identificeren. Het is de dood aan de illusie van afscheiding van het Al, die ons in staat stelt het echte leven te ervaren – het leven in eenheid met God.


Dit thema van "dood en leven" komt ook voor in de gnostische traditie, waar de dood van het ego wordt gezien als de voorwaarde voor spirituele verlichting. Het oude zelf moet sterven, zodat het nieuwe, verlichte zelf kan opstaan.


De gemeenschap met het Licht in ons: De mystieke ervaring van God


De ultieme boodschap van Jezus, en van de mystieke christelijke traditie, is dat het Koninkrijk van God al in ons is. Het is geen toekomstige beloning, maar een innerlijke realiteit die we hier en nu kunnen ervaren. Het is de gemeenschap met het Al, met God, die ons bevrijdt van de beperkingen van het ego en ons herstelt in de eenheid van alles wat is. Wanneer we deze innerlijke gemeenschap realiseren, kunnen we leven in de waarheid van wie we werkelijk zijn – kinderen van het Licht.


Conclusie: Het pad van innerlijke verlichting


Het christelijke mysticisme biedt ons de weg naar innerlijke verlichting, naar gemeenschap met het Al, naar de ervaring van God in onszelf. Dit pad is geen kwestie van rituelen of gebeden, maar van het ontwaken naar de waarheid die diep in ons verborgen ligt. Het is een pad van zelfkennis, van het loslaten van ego en verlangens, en van het vinden van het Koninkrijk binnenin. Dit is de ware boodschap van Jezus. Dat we niet hoeven wachten op een externe redding, maar doordat we het Al in onszelf ontdekken het leven in gemeenschap met het goddelijke, hier en nu mogen ervaren.


Deze uitnodiging is een oproep tot ontwaken, om de oude lagen van het ego los te laten en dieper binnenin jezelf te treden. Wat de wereld van je denkt of zegt, is slechts een schijnbeeld, een reflectie van het externe. De waarheid luidt: wat je zaait, zul je oogsten. Wat voed jij in jezelf? Verwachting? Angst? Of is het het stille weten van je ware wezen?


Het Koninkrijk van God is geen uiterlijke plek, maar een innerlijk domein, een rijk dat je slechts kunt betreden door voorbij de dualiteit van tijd en ruimte te kijken. Het is een staat van Zijn waarin je jezelf herkent voorbij de vergankelijkheid en het ego en jouw identiteit.


Het is geen intellectuele kennis die je zal bevrijden, maar een directe innige gemeenschap van je diepste Zelf tot het Al dat is. Zoek niet buiten in het vergankelijke, want alles wat je werkelijk zoekt, is reeds in jou aanwezig.



©2025 Weest Voorbijgangers

bottom of page