top of page

De Bijbel: Oosterse mystiek in een boek vol allegorieën

  • Foto van schrijver: Weest Voorbijgangers
    Weest Voorbijgangers
  • 2 jun
  • 5 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 3 jun

Inleiding: Meer dan een geschiedenisboek


Voor velen is de Bijbel het heilige boek van het christendom, vaak gelezen als een verzameling van historische verhalen, morele lessen en profetieën over de toekomst. Maar deze opvatting is slechts één stoffige laag van een veel dieper en mystieker geheel. Wie werkelijk achter de woorden leert kijken, ontdekt dat de Bijbel niet in de eerste plaats een beschrijving is van uiterlijke gebeurtenissen, maar een innerlijke reisgids - een mystiek, Oosters boek dat de ziel uitnodigt om naar binnen te keren.


De Bijbel spreekt niet primair over geschiedenis, maar over het nu - over het tijdloze proces van innerlijke transformatie, over de opstanding van bewustzijn uit onwetendheid, over het ontwaken van de mens tot zijn ware natuur - het Koninkrijk Gods in zichzelf.


Wat is een allegorie?


Een allegorie is een symbolisch verhaal waarin personen, gebeurtenissen of plaatsen niet letterlijk opgevat moeten worden, maar een diepere, verborgen betekenis dragen. Allegorieën zijn bedoeld om geestelijke waarheden over te brengen aan hen die ogen hebben om te zien en oren om te horen.


Allegorieën nodigen uit tot contemplatie. Ze onthullen hun betekenis niet onmiddellijk aan het oppervlakkige verstand, maar spreken tot de intuïtieve ziel. Ze zijn sleutels tot innerlijk inzicht.


Daarom sprak Jezus vaak in gelijkenissen - niet om te verduisteren, maar om de luisteraar uit te nodigen tot innerlijke reflectie.


"Wie oren heeft om te horen, die hore." (Mattheüs 11:15)

Jezus en de verborgen boodschap: “Niet iedereen zal zien”


Jezus zelf wees er vaak op dat zijn woorden niet letterlijk begrepen moeten worden:

"Daarom spreek Ik tot hen in gelijkenissen, omdat zij ziende niet zien en horende niet horen, noch begrijpen." (Mattheüs 13:13)

Jezus erkent hier dat zijn boodschap niet voor het gewone verstand is, maar voor het geopende hart, het hogere bewustzijn. De waarheid ligt niet aan de oppervlakte; zij vraagt om een innerlijke weg, een spirituele bereidheid tot ontwaken.


Paulus en de bedekking: De sluier over de oude teksten


Ook Paulus verwijst naar een bedekking - een sluier die over de oude teksten ligt, waardoor ze niet letterlijk begrepen kunnen worden:

"Maar hun gedachten zijn verhard. Want tot op heden blijft dezelfde bedekking bij het lezen van het oude verbond zonder weggenomen te worden, welke in Christus tenietgedaan wordt." (2 Korintiërs 3:14)

Deze sluier is de letterlijke interpretatie die de diepte van de geest doodt. Pas in Christus - de innerlijke Messias, het goddelijke bewustzijn - wordt de sluier opgeheven. Pas dan wordt de Schrift levend. Zoals ook staat geschreven:

"De letter doodt, maar de Geest maakt levend." (2 Korintiërs 3:6)

Het Koninkrijk Gods is in u


Een van de meest revolutionaire uitspraken van Jezus, en tegelijk de meest verwaarloosde door een dogmatische lezing van de Schrift, is:

"Het Koninkrijk Gods komt niet op waarneembare wijze... want zie, het is binnen in u." (Lukas 17:20-21)

Deze uitspraak keert het hele gangbare wereldbeeld om. Niet buiten ons, niet in tijd of ruimte, niet in toekomstige gebeurtenissen, maar nu, hier, in onszelf bevindt zich het goddelijke rijk. De Bijbel wijst dus niet naar een hemel “daarboven” of “later”, maar naar een innerlijke realiteit die zich in het bewustzijn openbaart.


De esoterische sleutel tot de Bijbel


Adam en Eva - de afdaling in dualiteit


Het verhaal van Adam en Eva is geen verslag van twee historische personen, maar een allegorie over het menselijk bewustzijn dat van eenheid (Eden) afdaalt in dualiteit (kennis van goed en kwaad). Het eten van de vrucht symboliseert het ontwaken van het ego-bewustzijn, het besef van afgescheidenheid. De “val” is het verliezen van innerlijke eenheid.


Maar in deze val ligt ook de kiem van de terugkeer - het pad van transformatie. Christus wordt dan het symbool van het herstelde bewustzijn, waarin de mens opnieuw in verbinding komt met het Goddelijke in zichzelf.


De doortocht door de woestijn - de innerlijke zuivering


De uittocht uit Egypte en de reis door de woestijn zijn archetypen van de innerlijke reis van de ziel. Egypte staat voor de slavernij aan de materie en het ego. De woestijn is de innerlijke leegte, de duisternis van het niet-weten waarin het oude zelf sterft. Het Beloofde Land is het herwonnen paradijs - het goddelijke bewustzijn waarin de mens zichzelf kent als één met God.


De kruisiging en opstanding - de dood van het ego


De kruisiging van Jezus is geen letterlijke straf of louter fysieke gebeurtenis, maar het universele symbool van de dood van het oude bewustzijn. Het kruis is het punt waar het horizontale (tijd, lichaam, wereld) en het verticale (eeuwigheid, ziel, geest) elkaar raken. De opstanding symboliseert de wedergeboorte van het ware Zelf - het ontwaken in de Christusstaat van bewustzijn.


De Openbaring van Johannes - visioen van bewustzijnsniveaus


Het boek Openbaring is het meest mystieke en symbolische geschrift van de Bijbel. Het gaat niet over een toekomstige Apocalyps, maar over een innerlijke transformatie. De zeven gemeenten, de zeven zegels, de vier ruiters, de draak, de vrouw bekleed met de zon - zij zijn archetypen van innerlijke processen, bewustzijnslagen, krachten en transformaties die zich in de ziel voltrekken.


De strijd tussen het Lam en het Beest is de strijd tussen het hogere en het lagere bewustzijn. Het Nieuwe Jeruzalem is het volmaakte bewustzijn dat in de mens gerealiseerd wordt. Het is het einde van de dualiteit en het begin van het Eeuwige Nu.


De Bijbel als Oosters boek


Wat velen vergeten is dat de Bijbel in essentie een Oosters boek is, voortgekomen uit mystieke tradities die verwant zijn aan het soefisme, het hindoeïsme, het boeddhisme en het gnosticisme. Begrippen als wedergeboorte, meditatie (in de vorm van gebed en contemplatie), stilte, zelfkennis en het pad naar innerlijke eenheid zijn universele spirituele thema’s.


De Schrift openbaart haar geheimen slechts aan hen die bereid zijn hun oude denkbeelden los te laten en de weg naar binnen te gaan.


Tot slot: de Bijbel als innerlijk kompas


De Bijbel is geen boek dat jou vertelt wat je moet geloven. Het is een spiegel, een mystiek kompas, een pad dat je uitnodigt tot het hoogste avontuur - de reis naar het Zelf. De Bijbel is geen verslag van het verleden, noch een voorspelling van de toekomst. Het is een gids voor het nu, een levend woord dat slechts werkelijk verstaan wordt in de stilte van het hart.


Wie deze weg gaat, zal ontdekken wat Jezus werkelijk bedoelde met:

“Ik ben de weg, de waarheid en het leven.” (Johannes 14:6)

Niet als een persoon die vereerd moet worden, maar als een bewustzijnstoestand die in ieder mens geboren kan worden.


Aanbevolen benadering


Wil je de Bijbel op deze mystieke manier benaderen, dan is de sleutel: meditatie, zelfreflectie, stilte en het loslaten van letterlijke interpretatie. Laat de woorden in je afdalen. Vraag niet; wat gebeurde er toen? Maar; wat zegt dit nu in mij?


Dan zal de Schrift zich openen als een innerlijke tempel, en jij zult ontdekken dat het Koninkrijk Gods werkelijk nooit ver weg is geweest. Wat religie in wezen met de mens doet, is het versterken van de tweedeling tussen goed en kwaad. Anders gezegd: Religie is vergelijkbaar met het eten van de vrucht van kennis van goed en kwaad - het leidt tot oordeel en scheiding. In tegenstelling daarmee is de 'boom des levens' bestemd voor hen die innerlijk zijn ontwaakt, de kinderen van God die hun ware Zelf hebben gevonden.



©2025 Weest Voorbijgangers

bottom of page