top of page

Deuterocanonieke boeken

  • Foto van schrijver: Weest Voorbijgangers
    Weest Voorbijgangers
  • 21 mrt
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 23 mrt

Deuterocanonieke boeken zijn boeken die niet in de Hebreeuwse Bijbel worden opgenomen, maar wel in de Septuaginta en in de katholieke en oosters-orthodoxe Bijbels. In de gnostieke en esoterische tradities worden deze boeken vaak beschouwd als symbolisch voor innerlijke transformatie, zelfkennis, en de zoektocht naar het goddelijke binnenin. Laten we elk van deze boeken bespreken en hun gnostische en esoterische betekenissen ontdekken.

1. Tobit

Het boek TobitĀ gaat over de reis van de ziel door lijden, rechtvaardigheidĀ en genade, en de zoektocht naar innerlijke verlichting. De geschiedenis van Tobit, die zijn ogen verliest en door zijn zoon Tobias genezen wordt, symboliseert het proces van blindheidĀ (onwetendheid) die uiteindelijk kan worden genezen door de Heilige Geest.

  • Esoterisch: Tobit’s blindheidĀ symboliseert de innerlijke duisternis van de ziel, die verlicht wordt door de goddelijke aanwezigheid. Het gebed van Tobit, waarin hij vraagt om genade, kan gezien worden als een gnostische zoektocht naar de verlichting van de ziel.

2. Judit

Het boek JuditĀ vertelt het verhaal van een vrouw die de stad bevrijdt door de vijandige leider, Holofernes, te doden. Het thema van dood en wedergeboorteĀ is sterk aanwezig, en de figuur van Judit kan worden geĆÆnterpreteerd als het goddelijke vrouwelijke principeĀ dat de valse machtenĀ van de wereld overwinnen.

  • Esoterisch: Judit symboliseert de innerlijke kracht die voortkomt uit de verbinding met het goddelijke vrouwelijke. De overwinning op Holofernes vertegenwoordigt de overwinning van de ziel op de neerwaartse krachtenĀ van egoĆÆsme en onwetendheid.

3. Toevoegingen op Ester


De Toevoegingen op EsterĀ bieden een versterking van het thema van het vertrouwen in GodĀ en de overwinning op de duistere krachtenĀ die het volk van God bedreigen. In deze toevoegingen wordt benadrukt hoe God de uitverkoren mensen redt van ondergang door de kracht van gebed en vertrouwen.


  • Esoterisch: Het vertrouwen in God is een centrale boodschap in het boek, wat verwijst naar het gnostieke idee van vertrouwen op het innerlijke lichtĀ en de goddelijke leidingĀ tijdens spirituele duisternis.


4. 1 Makkabeeƫn


1 Makkabeeën vertelt het verhaal van de Makkabese opstand tegen de Griekse overheersing. Het boek benadrukt standvastigheid in het geloof en het verzet tegen de wereldse machten.


  • Esoterisch: Het verhaal symboliseert de innerlijke strijd van de ziel tegen de wereldse verleidingenĀ en de noodzaak om trouw te blijven aan de goddelijke waarheidĀ binnenin. Het boek verwijst naar de gnostieke strijd tegen de krachten van de demiurgeĀ en de bevrijding van de ziel.


5. 2 Makkabeeƫn


2 Makkabeeën beschrijft de strijd voor de zuiverheid van de Joodse religie en de martelaarsdood van gelovigen. Het benadrukt de kracht van gebed en offer in tijden van vervolging.


  • Esoterisch: De martelaren kunnen worden gezien als symbolen van de zielĀ die haar oude, ongezuiverde zelf opoffert om de goddelijke waarheid te bereiken. Het gebed en offer verwijzen naar het innerlijke proces van zelfopofferingĀ en transformatie.


6. De Wijsheid van Salomo

Het boek De Wijsheid van SalomoĀ is gevuld met wijsheid over de rechtvaardigheid en het goddelijke plan. Het geeft ook inzicht in de eeuwige wijsheid die van God komt en die de ziel leidt naar verlichting.

  • Esoterisch: De wijsheidĀ wordt gezien als het goddelijke lichtĀ dat de ziel leidt naar het begrijpen van de diepe waarhedenĀ van het universum. Dit komt overeen met de gnostieke zoektocht naar gnosisĀ (kennis) en het innerlijke ontwaken.

7. Wijsheid van Jezus Sirach

De Wijsheid van Jezus SirachĀ (ook bekend als Ecclesiasticus) biedt praktische wijsheid voor het dagelijks leven en benadrukt het belang van deugdĀ en geloof.

  • Esoterisch: Het boek benadrukt de gnostieke waarde van praktische wijsheidĀ en zelfbeheersing, en de noodzaak om het ego te overwinnen om dichter bij de innerlijke goddelijke waarheid te komen.

8. Baruch

Baruch bevat een boodschap van hoop voor het volk Israël, zelfs in tijden van ballingschap. Het benadrukt dat God altijd aanwezig is en dat de ziel kan worden gered door haar vertrouwen in Hem.

  • Esoterisch: Baruch’s boodschap van hoop en verlossingĀ kan gezien worden als een gnostische visie op de bevrijding van de ziel uit haar geconditioneerde staat. De boodschap is dat de ziel kan worden gered door haar verbinding met het innerlijke goddelijke licht.

9. Brief van Jeremia

De Brief van Jeremia spreekt over de zonden van het volk Israël en roept hen op zich te bekeren. Het boek benadrukt het gevaar van afgoderij en de noodzaak van innerlijke zuivering.

  • Esoterisch: Het boek verwijst naar het gnostische idee van het vervangen van externe afgodenĀ (zoals de materiĆ«le wereld en ego) door het ontdekken van het innerlijke goddelijke. Het is een oproep tot zelfkennisĀ en innerlijke transformatie.

10. Toevoegingen aan Daniƫl

De Toevoegingen aan Daniël bevatten verhalen zoals de gebed van Azarja, Susanna, en de drie jongemannen in de vuuroven. Ze benadrukken het belang van geloof in tijden van beproeving.

  • Esoterisch: De verhalen symboliseren de innerlijke strijdĀ van de ziel die geconfronteerd wordt met de beperkingenĀ van de materiĆ«le wereld en die haar vertrouwen in het goddelijkeĀ behoudt. Het doorstaan van beproevingen verwijst naar het proces van zelfverwerkelijkingĀ en innerlijke bevrijding.

Samenvatting

De Deuterocanonieke boekenĀ bieden krachtige symbolen voor de innerlijke transformatieĀ van de ziel, het ontdekken van het goddelijke lichtĀ binnenin, en de overwinning op de wereldse verleidingen. Elk boek bevat aanwijzingen voor het pad naar gnosis – het verkrijgen van innerlijke kennis – en benadrukt de noodzaak van vertrouwen in het goddelijkeĀ om de spirituele verlichting te bereiken. De verhalen zijn zowel historisch als esoterisch betekenisvol, waarbij ze de reis van de ziel naar goddelijke waarheidĀ weerspiegelen.



©2025 Weest Voorbijgangers

bottom of page