top of page

Exodus: Tabernakel en de Tien Geboden

  • Foto van schrijver: Weest Voorbijgangers
    Weest Voorbijgangers
  • 20 mrt
  • 5 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 23 mrt

De TabernakelĀ en de Tien GebodenĀ in het boek ExodusĀ zijn rijke symbolen van spirituele waarheden die, wanneer ze vanuit een gnostiek perspectief worden bekeken, ons kunnen helpen inzicht te krijgen in de dieperliggende betekenis van de reis van de ziel naar verlichting. De Tabernakel symboliseert de woning van het goddelijke binnenin de ziel, en de Tien Geboden kunnen worden gezien als de spirituele wettenĀ die leiden naar bevrijding en waarheid.


Hieronder volgt een uitgebreide uitleg van de TabernakelĀ en de Tien GebodenĀ vanuit een gnostiek perspectief, met verwijzingen naar zowel bijbelse als gnostieke teksten.


1. De Tabernakel: De geestelijke woning van God


De Tabernakel was een tijdelijke heilige ruimte die de Israëlieten gebruikten als hun plaats van aanbidding tijdens hun reis door de woestijn. In Exodus 25-27 worden de gedetailleerde instructies gegeven voor de bouw van de Tabernakel, inclusief de heilige inrichting, zoals het heilige der heiligen en de verbondsdoos (de Ark van het Verbond), die de aanwezigheid van God vertegenwoordigen.


Symboliek van de Tabernakel:


In een gnostieke context staat de Tabernakel voor de innerlijke tempel van de ziel, waarin de goddelijke aanwezigheidĀ (het Licht) kan worden ervaren. Het Heilige der HeiligenĀ is de meest heilige plek in de Tabernakel, waar de Ark van het Verbond stond. Dit kan gezien worden als de innerlijke ruimteĀ in de ziel waar de waarheid (gnosis) en de goddelijke aanwezigheid zich bevinden, maar die pas toegankelijk is na spirituele zuivering.


De Tabernakel kan ook gezien worden als een symbolische representatie van het lichaam van de mensĀ (de ziel als tabernakel van God), waar we de heilige ruimte in onszelf kunnen vinden door de verdiepte verbinding met het goddelijke.


  • Exodus 25:8: "Maak voor mij een heiligdom, zodat Ik te midden van hen kan wonen." Dit vers kan worden geĆÆnterpreteerd als de oproep om de heiligheid van de zielĀ te erkennen en te cultiveren, zodat God (de goddelijke geest) er kan wonen.


In gnostieke teksten zoals de Evangelie van ThomasĀ (logion 3) wordt ook gesproken over het vinden van het koninkrijk van God binnenin jezelf: "Als degenen die jullie leiden tegen jullie zeggen: Kijk, het koninkrijk is in de lucht, dan zullen de vogels van de lucht jullie voorgaan. Als ze zeggen: Het koninkrijk is in zee, dan zullen de vissen jullie voorgaan. Maar het koninkrijk is binnenin jullie en het is buiten jullie."


De heilige plaatsen:


De voorhofĀ van de Tabernakel kan symboliseren waar de ziel haar eerste pogingen tot zuiveringĀ en ontmoetingĀ met het goddelijke maakt. Het heilige der heiligen, waar de Ark staat, vertegenwoordigt de innerlijke zuiverheidĀ van de ziel waar alleen de meest verlichte wezens (de hogepriester) toegang toe hebben.


2. De Tien Geboden: Wetten van innerlijke bevrijding


De Tien Geboden (Exodus 20) worden door God aan Mozes gegeven op de berg Sinaï, en zijn een kernpunt van de wet voor het volk Israël. Hoewel ze meestal worden geïnterpreteerd als morele en ethische richtlijnen voor het leven, hebben ze ook diepere spirituele en gnostieke betekenissen.


Esoterische uitleg van de Tien Geboden:


De Tien Geboden kunnen worden gezien als principes die de ziel helpen haar weg naar hogere kennis (gnosis) en verlichting te vinden. Ze zijn een gids voor de ziel om zich van de illusies van de materiële wereld te bevrijden en in plaats daarvan de hoge waarheid te omarmen.


  1. "U zult geen andere goden voor Mij hebben"Ā (Exodus 20:3)

    • Dit Gebod gaat over de zuivering van de ziel van valse godenĀ of materiĆ«le verlangens, die de geest afleiden van de waarheid. In gnostieke zin kan dit worden gezien als de bevrijding van de DemiurgeĀ (de lagere god die de materiĆ«le wereld creĆ«ert), die de ziel gevangen houdt in de illusie van materie.


  2. "U zult geen beelden maken"Ā (Exodus 20:4)

    • De verering van beelden kan worden opgevat als een metafoor voor de illusiesĀ die de ziel vasthouden. Het gnostieke principe stelt dat de wereld vol is van valse vormen (illusies) die de ziel misleiden. ZelfkennisĀ en innerlijke verlichting kunnen alleen komen wanneer we deze valse beelden achter ons laten.


  3. "U zult de naam van de Heer, uw God, niet ijdel gebruiken"Ā (Exodus 20:7)

    • Het spreken van de naam van God in valse contexten kan worden geĆÆnterpreteerd als valse kennisĀ of het misbruiken van spirituele waarheden. De ware gnosis komt van de diepe innerlijke ervaringĀ van de goddelijke aanwezigheid, en niet van oppervlakkig gebruik van spirituele woorden.


  4. "Houd de sabbat in ere"Ā (Exodus 20:8)

    • De sabbat is een tijd van rustĀ en reflectie. In gnostische termen kan dit worden gezien als het moment waarop de ziel zich losmaakt van de wereldse activiteitenĀ en zich richt op innerlijke stilte en verlichting. Het "rusten" van de ziel stelt haar in staat om de interne waarheidĀ te vinden.


  5. "Eer je vader en moeder"Ā (Exodus 20:12)

    • Dit Gebod kan de symbolische betekenis hebben van eerbied voor de oorspronkelijke bron van de ziel: zowel goddelijke vaderĀ als goddelijke moeder. Het is een erkenning van de universele principes die ons bestaan ondersteunen en ons leiden naar spirituele waarheid.


  6. "U zult niet doden"Ā (Exodus 20:13)

    • Het doden van anderen is een reflectie van het niet erkennen van de goddelijke aanwezigheid in alle dingen. Gnostisch gezien betekent dit dat de ziel in eenheidĀ leeft met alle leven, zonder de behoefte om geweld of destructie toe te passen.


  7. "U zult niet echtbreken"Ā (Exodus 20:14)

    • Het niet echtbreken verwijst naar het binden van de zielĀ aan een hogere spirituele waarheid, niet het toekennen van gehechtheid aan de vergankelijke wereld. Het is de ziel die trouw is aan haar ware goddelijke bestemming.


  8. "U zult niet stelen"Ā (Exodus 20:15)

    • Het idee van stelen is een symbolische herinnering dat we niets kunnen ā€œbezittenā€ wat van de goddelijke oorsprong komt. Alles wat we hebben, komt van de spirituele bron, en we moeten leren om in harmonie met deze energie te leven.


  9. "U zult geen valse getuigenis afleggen"Ā (Exodus 20:16)

    • Dit verwijst naar het belang van waarheidĀ in de spirituele zoektocht. Valse getuigenis is een metafoor voor onwaarhedenĀ die ons pad naar verlichting blokkeren. Alleen door waarheidĀ kan de ziel haar goddelijke licht vinden.


  10. "U zult niet begeren"Ā (Exodus 20:17)

    • Begeren gaat verder dan fysieke verlangens; het verwijst naar het begeerte van het egoĀ en materiĆ«le goederen. De gnostische boodschap is dat we ons niet moeten vastklampen aan de vergankelijke dingen van deze wereld, maar in plaats daarvan naar het onvergankelijke innerlijke rijkĀ moeten streven.


Conclusie:


De TabernakelĀ en de Tien GebodenĀ zijn symbolen die diep in de menselijke ziel resoneren, zowel in hun fysieke als spirituele betekenissen. In een gnostieke context worden deze niet alleen gezien als richtlijnen voor ethisch gedrag, maar als stappen in de innerlijke transformatieĀ van de ziel. Ze vertegenwoordigen de bevrijding van de illusies van de materiĆ«le wereld, en de reis naar het vinden van gnosis – de ware kennis van God en van onszelf. De Tabernakel is het heilige lichaam van de ziel, en de Tien Geboden zijn de wetten die ons leiden naar de spirituele bevrijding, waarbij we de valse wereld achter ons laten en de innerlijke waarheid omarmen.



©2025 Weest Voorbijgangers

bottom of page