top of page

Religieus geweld en de zoektocht naar innerlijke eenheid

  • Foto van schrijver: Weest Voorbijgangers
    Weest Voorbijgangers
  • 24 mrt
  • 4 minuten om te lezen

Het geweld binnen en rondom religie is een complex fenomeen dat diep geworteld is in menselijke geschiedenis, psychologische patronen, en culturele dynamieken. Vanuit een gnostisch esoterisch en spiritueel perspectief kan men dit geweld begrijpen als een uitdrukking van onbewuste, onopgeloste innerlijke conflicten, die zich manifesteren in de uiterlijke wereld.


De gnostiek, evenals andere esoterische tradities, biedt een dieper inzicht in hoe het menselijke begrip van het goddelijke, het zelf, en de wereld vaak wordt verstoord door onbewuste, dualistische visies die uitmonden in conflict en verdeeldheid.


Het dualisme en de schijnbare scheiding


De gnostiek benadrukt het dualistische karakter van de menselijke ervaring. Dit dualisme, dat in de meeste religieuze tradities voorkomt, kan op verschillende manieren worden geĆÆnterpreteerd. Aan de ene kant is er de scheiding tussen het 'heilige' en het 'profane', tussen het 'reine' en het 'onreine', tussen het 'goede' en het 'kwade'. Deze dualiteit komt vaak voor in religieuze dogma's en doctrines, waarbij wat als heilig wordt beschouwd als strikt gescheiden van wat als werelds of zelfs slecht wordt gezien.


In de gnostiek is deze scheiding echter niet fundamenteel. Het is eerder een illusie, voortkomend uit de beperkende percepties die de menselijke geest heeft van de werkelijkheid. Het innerlijke pad, volgens de gnostische traditie, is gericht op het doorbreken van deze schijnbare scheiding. Het is de zoektocht naar een diepere waarheid, naar de 'gnosis', die ons helpt de eenheid van alles te ervaren en de dualiteit van de externe wereld te overstijgen. Vanuit deze visie ontstaat conflict – inclusief religieus geweld – wanneer mensen vast komen te zitten in een verkrampt begrip van wat 'goed' en 'slecht' is, wanneer ze hun eigen innerlijke verdeeldheid naar buiten projecteren.


Het projecteren van innerlijke conflicten


Religieus geweld is vaak een uiting van de interne worstelingen van individuen of gemeenschappen. Wanneer men vastzit in een exoterische benadering 'van religie' – de zichtbare, uiterlijke, en vaak dogmatische kant 'van religie' – kan men zich gemakkelijk identificeren met een groep of ideologie, vaak ten koste van 'het ander'. Dit creĆ«ert niet alleen verdeeldheid tussen verschillende religieuze groepen, maar ook tussen verschillende interpretaties binnen dezelfde traditie. Dit gebeurt wanneer men het idee heeft dat het goddelijke 'het eigen' is en 'het andere' verwerpt of zelfs vernietigt.


Vanuit een gnostisch esoterisch perspectief zou men zeggen dat dit gewelddadige gedrag voortkomt uit een verstoord zelfbeeld – een zelf dat zichzelf nog niet volledig herkent in de diepte van de eenheid van alles. De esoterische benadering van spiritualiteit nodigt uit tot zelfonderzoek, zelfherkenning en het loslaten van beperkende overtuigingen over 'goed' en 'slecht', om het hogere, universele zelf te ervaren. In plaats van 'de ander' te demoniseren, leert de gnostiek dat de ander een reflectie is van onze eigen onbewuste aspecten. Dit begrip kan helpen religieus geweld te de-escaleren, doordat het bewustzijn van innerlijke eenheid groeit.


Het pad naar innerlijke eenheid


In tegenstelling tot de dualistische, vaak conflictueuze benadering van religie, biedt het esoterische pad van de gnostiek en andere spirituele tradities een uitnodiging tot innerlijke integratie. Het gnostische pad is gericht op het vinden van de diepere waarheid die verder gaat dan uiterlijke vormen en scheidingen. Het is een proces van zelfrealisatie en het erkennen van de onkenbare, universele God die niet kan worden beperkt door menselijke concepten of religieuze dogma’s.


In de gnostische traditie, bijvoorbeeld in het werk van Valentinus en andere vroege christelijke gnostici, wordt benadrukt dat het innerlijke pad de verbinding met de goddelijke bron herstelt. Het goddelijke is niet buiten ons, maar is diep in onszelf aanwezig als een innerlijk licht of 'vlam'. Deze benadering biedt een ander perspectief dan traditionele religieuze leerstellingen die de nadruk leggen op externe autoriteit, zonden en straf. In plaats daarvan nodigt de gnostiek uit om het goddelijke in onszelf te vinden door middel van innerlijke verlichting en zelfkennis.


Voorbeeld uit de gnostiek: De kennis van het Zelf


Een bekend voorbeeld uit de gnostiek is de uitspraak "ken uzelf", die vaak wordt toegeschreven aan de oude Griekse mystieke tradities, maar die ook een centrale plaats inneemt in gnostische teksten zoals het Evangelie van Thomas. Het zelf kennen betekent hier niet alleen jezelf als individu begrijpen, maar je ware zelf, dat is de goddelijke essentie die diep in je verscholen ligt. Wanneer we onszelf op deze diepere manier leren kennen, zien we niet alleen onze innerlijke conflicten en schaduwkanten, maar beginnen we ook de eenheid te ervaren die de oorzaak van de verdeeldheid in de buitenwereld overstijgt.


Gnostici zoals Plotinus benadrukten dat de uiteindelijke weg naar spirituele bevrijding het loslaten van de dualiteit en de egoĆÆstische verlangens betekent die door externe religies of wereldse overtuigingen worden versterkt. Het idee van "zelfverlossing" is essentieel: Het begrijpen van je eigen goddelijkheid maakt dat je niet meer deelneemt aan het gewelddadige, dualistische conflict tussen 'goed' en 'kwaad' dat vaak ook religieus tot uiting komt.


Conclusie


Vanuit een gnostisch esoterisch perspectief is religieus geweld niet iets wat van het goddelijke komt, maar een gevolg van de menselijke neiging om vast te houden aan beperkte en tegengestelde ideeƫn over de werkelijkheid. De wijsheid van gnostische tradities biedt een pad van zelfontdekking, waarin we voorbij de uiterlijke vormen van religie kijken. In plaats van ons te verliezen in 'religieuze' conflicten, kunnen we via dit pad ontdekken dat alles met elkaar verbonden is in eenheid, en dat echte verlossing ligt in het overstijgen van dualiteit en het vinden van innerlijke kennis (gnosis).



©2025 Weest Voorbijgangers

bottom of page